ΤΜΗΜΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

7 στους 10 ενήλικες κάποια στιγμή στη ζωή τους θα βιώσουν ένα σοβαρό επεισόδιο οσφυαλγίας ή αυχεναλγίας. Ο σπονδυλικός πόνος συνήθως προκαλείται από βλάβη στα μαλακά μόρια (τένοντες, δίσκους, συνδέσμους, αρθρικούς θυλάκους) που υποστηρίζουν τη Σπονδυλική Στήλη σε όλο της το μήκος.
Σπανιότερα τα συμπτώματα οφείλονται σε ερεθισμό νωτιαίας ρίζας οπότε η εικόνα περιπλέκεται με απομακρυσμένη αντανάκλαση πόνου, αιμωδίες (μούδιασμα) στην πορεία του νευρικού κλάδου στο άνω ή στο κάτω άκρο και παραλύσεις μυών.
Άλλα αίτια συμπτωμάτων από την σπονδυλική στήλη είναι κατάγματα σπονδύλων, αστάθεια στη σπονδυλική μονάδα (σπονδυλόλυση, σπονδυλολίσθηση), εκφυλιστική αρθροπάθεια, στένωση του σπονδυλικού σωλήνα μέσα στον οποίο προστατεύεται ο νωτιαίος μυελός και οι κατώτερες νωτιαίες ρίζες και παραμορφώσεις της ΣΣ (κύφωση, σκολίωση).
Η βάση για την αντιμετώπιση του άλγους και των λοιπών συμπτωματων από τη Σπονδυλική Στήλη είναι ο καθορισμός της υποκείμενης αιτίας.
Κατά περίπτωση εφαρμόζονται ειδικές τεχνικές αναλγησίας και λύσης του μυικού σπασμού ενώ σύμφωνα με την υποκείμενη παθολογία κινητοποιείται ή σταθεροποιείται η σπονδυλική στήλη, ενδυναμώνεται το μυικό σύστημα (ορθωτήρας μυς του κορμού) και γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις στη στάση και τη βάδιση του πάσχοντος.
Το πρόγραμμα αποκατάστασης ολοκληρώνεται με οδηγίες άσκησης και επανεκπαίδευση του πάσχοντος σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής (έγερση από το κρεβάτι, άρση βάρους- μεταφορές, είσοδος- έξοδος στο αυτοκίνητο κτλ), προς αποφυγή υποτροπών.
Σε ειδικές περιπτώσεις εφαρμόζεται πρωτόκολλο αποσυμπίεσης ΣΣ (σύστημα TRITON-DTS), υπό την αυστηρή καθοδήγηση ιατρού αποκατάστασης

Σχολείο Μέσης

Μετά την αντιμετώπιση μιας οξείας κατάστασης (μυοσυνδεσμικός τραυματισμός, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, κατάγματα), εμφανίζονται συχνά υποτροπές άλγους που περιορίζουν την καθημερινή δραστηριότητα. Με το σχολείο μέσης η λύση  δίνεται με την επανεκπαίδευση του ασθενούς στις δραστηριότητες της καθημερινής του ζωής.

Το Σχολείο Μέσης είναι ένας εκπαιδευτικός κύκλος που περιλαμβάνει:

  • Βασικά στοιχεία μηχανικής της ανθρώπινης κίνησης
  • Εξήγηση του μηχανισμού του άλγους
  • Διδασκαλία ασκήσεων ενδυνάμωσης και τεχνικών χαλάρωσης
  • Συμβουλές για εργονομικές αλλαγές στο περιβάλλον του σπιτιού και στον εργασιακό χώρο
  • Επανεκπαίδευση σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής (έγερση από το κρεβάτι, άρση βάρους- μεταφορές, είσοδος- έξοδος στο αυτοκίνητο κτλ)

Comments are closed.