Αποκατάσταση μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ (ΑΕΕ). ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΟΣΟ ΑΝΑΡΡΩΝΕΤΕ

Η αποκατάσταση είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ανάρρωσης από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ). Ο στόχος ενός προγράμματος αποκατάστασης είναι να επανεκπαιδευτεί ο ασθενής σε δεξιότητες, τις οποίες απώλεσε λόγω της επίδρασης του ΑΕΕ σε κομμάτι του εγκεφάλου του. Η αποκατάσταση μπορεί να βοηθήσει στο να γίνει πιο ανεξάρτητος ο ασθενής και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του.

 

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ;

Η αποκατάσταση μπορεί να περιλαμβάνει όλα ή κάποια από τα παρακάτω, αναλόγως με την έκταση και την περιοχή του εγκεφαλικού παρεγχύματος, που έχει πληγεί.

Φυσικές Δραστηριότητες:

 • Ενδυνάμωση κινητικών δεξιοτήτων συνήθως περιλαμβάνει ασκήσεις βελτίωσης της μυϊκής ισχύς και του συντονισμού.
 • Επανεκπαίδευση βάδισης μπορεί να περιλαμβάνει εκμάθηση βάδισης με χρήση περιπατητήρα τύπου “Π” και βακτηριών (μπαστούνι, πατερίτσες), ή με τη χρήση όρθωσης (κηδεμόνας) για τη σταθεροποίηση και την υποστήριξη του σωματικού βάρους.
 • Εξαναγκαστικά προκαλούμενη κινητική θεραπεία (Constrained Induced Therapy), περιλαμβάνει τον περιορισμό του υγειούς μέλους για την εξάσκηση του πληγέντος μέλους με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργικότητας του.
 • Διατήρηση εύρους κίνησης των αρθρώσεων μέσω ασκήσεων και άλλων θεραπειών μειώνεται ο μυϊκός τόνος (σπαστικότητα) και επανακτάται το πλήρες εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή.
 • Λειτουργικός ηλεκτρικός ερεθισμός (Functional Electrical Stimulation) περιλαμβάνει τη χρήση ηλεκτρισμού για τον ερεθισμό αδύναμων μυών προκαλώντας τη σύσπαση τους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επανεκπαίδευση των μυών.

Γνωσιακές και συναισθηματικές δραστηριότητες:

 • Θεραπεία για διαταραχές στην επικοινωνία (αφασικές διαταραχές) βοηθούν στην αποκατάσταση ελλειμάτων στην ομιλία, στη γραφή και στην κατανόηση.
 • Ψυχολογική εκτίμηση και θεραπεία μπορεί να συμπεριλαμβάνει τεστ γνωστικών λειτουργειών και συναισθηματικής προσαρμογής, εκτίμηση από επαγγελματία ψυχικής υγίειας ή συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης.
 • Φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιείται μερικές φορές σε ανθρώπους με εγκεφαλικό για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Επίσης χρησιμοποιούνται φάρμακα που επηρεάζουν την κίνηση.

 

 

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ

Όσο νωρίτερα ξεκινήσει η αποκατάσταση, τόσο πιο πιθανή είναι η ανάκτηση χαμένων λειτουργιών και δεξιοτήτων. Παρόλα αυτά, η πρώτη προτεραιότητα των θεράποντων ιατρών είναι η σταθεροποιήση του ασθενή και η αντιμετώπιση των απειλούντων τη ζωή καταστάσεων.

 

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ

Ο χρόνος που θα χρειαστεί για την αποκατάσταση του ΑΕΕ εξαρτάται από τη βαρύτητα του εγκεφαλικού και την παρουσία επιπλοκών. Παρότι κάποιοι επανέρχονται πολύ γρήγορα μετά από ένα εγκεφαλικό, συνήθως χρειάζεται κάποια μορφή αποκατάστασης μακροχρόνια, πιθανώς για μήνες ή και έτη μετά από το επεισόδιο.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης αλλάζει στην πορεία και προσαρμόζεται στις ανάγκες του ασθενή όσο βελτιώνεται και επανακτά χαμένες λειτουργίες και δεξιότητες.

 

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ

Επειδή η ανάρωση ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν είναι δυνατή η ακριβής πρόβλεψη των δεξιοτήτων που θα ανακτήσει κάθε ασθενής και πόσο γρήγορα θα τις ανακτήσει. Γενικότερα η επιτυχής αποκατάσταση εξαρτάται από:

 • Φυσικούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένων τη βαρύτητα του εγκεφαλικού, όσον αφορά τα κινητικά και γνωσιακά ελλείμματα και την πρότερη κατάσταση του ασθενή.
 • Συναισθηματικοί παράγοντες, όπως η γενικότερη διάθεση και η ικανότητα εκτέλεσης του προγράμματος αποκατάστασης με συνέπεια και εκτός των συνεδριών.
 • Κοινωνικοί παράγοντες , όπως η υποστήριξη από φίλους και οικογένεια
 • Θεραπευτικοί παράγοντες, όπως η πρώιμη έναρξη προγράμματος αποκατάστασης και η ικανότητα της ομάδας αποκατάστασης.

Γενικά ο ρυθμός ανάρρωσης είναι μεγαλύτερος κατά την οξεία και μετά-οξεία φάση του εγκεφαλικού (πρώτες εβδομάδες έως και κάποιους μήνες μετά). Παρόλα αυτά υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να υπάρχει βελτίωση και στη χρόνια φάση, έως και χρόνια μετά το επεισόδιο.

 

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ

Η ανάρρωση από ένα εγκεφαλικό είναι μια μακριά και πολλές φορές απογοητευτική εμπειρία. Είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίσετε δυσκολίες στην πορεία. Η αφοσίωση και η θέληση για δουλειά, για τη βελτίωση, θα βοηθήσει να κερδίσετε τα περισσότερα από την αποκατάσταση σας.

 

Comments are closed.