Η ζωή μετά το εγκεφαλικό, το φορτίο του φροντιστή

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στην οικογένεια προκαλεί πολλές αλλαγές στη δυναμική της σχέσης, στα οικονομικά, στους ρόλους μέσα στην οικογένεια ακόμα και τροποποιήσεις στο σπίτι για να υποδεχτεί τον ασθενή. Σαν σύζυγος, παιδί, αδερφός, εγγόνι ή ακόμη και φίλος μπορεί να επωμιστεί και νέους ρόλους όπως η καθημερινή βοήθεια και φροντίδα, συν το σχεδιασμό και την εξυπηρέτηση της υγειονομικής φροντίδας του συγγενή του.

Επειδή το εγκεφαλικό είναι αιφνίδιο, απρόσμενο και συχνά υπάρχει λίγος ή και καθόλου χρόνος για προετοιμασία. Ανεξάρτητα από το πώς και πότε ξεκινάει ο ρόλος του φροντιστή, είναι μια πρόκληση με οικονομικό, σωματικό, ψυχικό και συναισθηματικό κόστος.

Το φορτίο του φροντιστή (caregiver burden, caregiver stress) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην παγκόσμια βιβλιογραφία για να περιγράψει τη σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική πίεση που βιώνει κάποιος, μη επαγγελματίας υγείας, ο οποίος έχει αναλάβει τη φροντίδα κάποιου ασθενή. Αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί συσσωρεύεται και μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση (caregiver burnout).

ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Το να μάθουμε να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα είναι και το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του.

Συχνά σημεία και συμπτώματα:

 • Άγχος, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα
 • Αίσθημα κούρασης, καταβολής
 • Δυσκολίες στον ύπνο
 • Υπερβολικές αντιδράσεις σε μικρές ενοχλήσεις
 • Προβλήματα υγείας (νέα ή επιδείνωση παλαιών)
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Αίσθημα μνησικακίας
 • Ποτό, κάπνισμα ή πολυφαγία
 • Αμέλεια υποχρεώσεων
 • Ελάττωση ή εξάλειψη δραστηριοτήτων αναψυχής
 • Αίσθηση ότι όλη η ζωή περιστρέφεται γύρω από τον ασθενή

Αν ο φροντιστής καταρρεύσει δεν είναι υγιές ούτε για τον ίδιο, ούτε για τον ασθενή. Για αυτό είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε άμεσα.

ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ

Συμβουλή Νο 1: Ζητήστε βοήθεια

Το να αναλάβετε εξ’ ολοκλήρου τη φροντίδα ενός ασθενή χωρίς καμία βοήθεια είναι σχεδόν σίγουρος δρόμος για την κατάρρευση. Μην προσπαθείτε να τα κάνετε όλα μόνοι σας. Χρησιμοποιείστε επαγγελματίες φροντιστές. Ζητήστε από συγγενείς και φίλους για βοήθεια έστω και για κάποια θελήματα.

Συμβουλή Νο 2: Κάντε ένα διάλειμμα

Θα είστε πιο παραγωγικοί αν κάνετε τακτικά κάποιο διάλειμμα για να αποφορτίσετε και να ξεκουραστείτε. Μετά από ένα μικρό διάλειμμα θα έχετε περισσότερη ενέργεια και θα είστε πιο συγκεντρωμένοι.

Συμβουλή Νο 3: Αποδεχτείτε την κατάσταση

Είναι λογικό να ρωτάμε “γιατί” (γιατί τώρα; γιατί σε εμένα;), αλλά όσο χρόνο και να αναλώσετε σε αυτό δε θα βρείτε απάντηση και στο τέλος δε θα αισθάνεστε καλύτερα. Μιλήστε για αυτό που νιώθετε σε κάποιον τρίτο (κάποιο φίλο ή θεραπευτή), θα αισθανθείτε καλύτερα.

Συμβουλή Νο 4: Φροντίστε την υγεία σας

Τακτικές επισκέψεις στο γιατρό σας, καλή διατροφή, άσκηση, επαρκής ύπνος είναι κάποια από τα πράγματα που θα σας κρατήσουν πιο υγιής. Εάν δεν είστε υγιής δεν μπορείτε να φροντίσετε τον ασθενή σας.

Συμβουλή Νο 5: Βρείτε ομάδες υποστήριξης

Παρότι στα Ελληνικά δεδομένα η πρόσβαση σε τέτοιες ομάδες είναι σπάνια, υπάρχουν πολλές τέτοιες ομάδες μέσω διαδικτύου. Πολλές φορές η επικοινωνία με ανθρώπους που περνάνε τις ίδιες καταστάσεις μας βοηθάει και μας δίνει και λύσεις, που δεν μπορούμε να σκεφτούμε μόνοι μας.

Το να φροντίζουμε ένα αγαπημένο πρόσωπο μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πολύ ανταποδοτικό, αλλά και κουραστικό ταυτόχρονα. Πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της φροντίδας ενός ασθενή. Το να μάθουμε να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα είναι και το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του.

 

Comments are closed.