Σχολείο Μέσης

Η λύση στον πόνο της Σπονδυλικής Στήλης – Το Σχολείο Μέσης

Η οσφυαλγία θεωρείται το πιο κοινό μυοσκελετικό σύμπτωμα που ταλαιπωρεί ανθρώπους όλων των ηλικιών σε όλο τον κόσμο. Η λάθος καθιστή στάση η συνεχής κάμψη καθώς και η απώλεια του εύρους της έκτασης της οσφυϊκής μοίρας, θεωρούνται βασικοί παράγοντες πρόκλησης πόνου στην περιοχή αυτή.
Ο πόνος στην περιοχή της Σπονδυλικής Στήλης και ιδιαίτερα στην οσφύ είναι κατά κανόνα μηχανικής αιτιολογίας.
Ανεπαρκές μυικό σύστημα, περιορισμός κινητικότητος στις επιμέρους αρθρώσεις της Σπονδυλικής Στήλης και μειωμένη ελαστικότητα των μυοσυνδεσμικών στοιχείων δημιουργούν πρόσφορες συνθήκες για τραυματισμό και πόνο στην περιοχή.

Το Σχολείο Μέσης έχει ως στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του οσφυϊκού πόνου μέσω ενός προγράμματος, το οποίο αποτελείται από ενότητες εκμάθησης βασικών αρχών ανατομίας, εργονομίας και ασκήσεων εκγύμνασης των μυών της οσφυικής μοίρας.
Το θεραπευτικό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε ανθρώπους με συχνά επεισόδια οσφυαλγίας καθώς και στις ομάδες πληθυσμού όπου καταπονείται η Σπονδυλική Στήλη (εγκυμοσύνη, χειρωνακτική εργασία, πολύωρη καθιστική δουλειά).

Ο ασθενής επανεκπαιδεύεται στις δραστηριότητες καθημερινής ζωής όπου καταπονείται η Σπονδυλική Στήλη, καθοδηγείται για εργονομικές αλλαγές στο εργασιακό του περιβάλλον και την οικία του και μυείται στον ενδεδειγμένο τρόπο άσκησης.
Το πρόγραμμα ασκήσεων είναι προοδευτικό και προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στις ικανότητές του καθενός και καταρτίζεται από τον ιατρό αποκατάστασης σε συνεργασία με τον φυσικοθεραπευτή και τον εξειδικευμένο γυμναστή.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι μέσα από το «σχολείο μέσης» προλαμβάνονται αρχικά επεισόδια οσφυαλγίας, υποτροπή αυτών καθώς και αποφυγή χειρουργικής αντιμετώπισής τους. Για το λόγο αυτό πρέπει να αποτελεί βασικό όπλο στη φαρέτρα των ιατρών και θεραπευτών.

Ζήκος Σ. Κέντρος
Φυσίατρος
Επιστημονικός Διευθυντής

Comments are closed.