Τι ειναι η μέθοδος Lee Silverman (LSVT) ?

LSVT ® LOUD (Lee Silverman Voice Treatment)

Η θεραπεία φωνής Lee Silverman (LSVT ® LOUD) θεωρείται ως η πρώτη αποτελεσματική λογοθεραπευτική θεραπευτική παρέμβαση που σκοπεύει στην βελτίωση  της φωνής και της ομιλίας των ατόμων που πάσχουν από την νόσο του Πάρκινσον και άλλες νευρολογικές διαταραχές. Είναι η πρώτη θεραπεία ομιλίας με  ερευνητικά στοιχεία επιπέδου 1 (evidence based- level 1) και ερευνητικό υπόβαθρο πάνω από 20 έτη.

Πρόκειται για μια θεραπεία που εστιάζει στην αύξηση της έντασης της φωνής και έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι βελτιώνει σημαντικά την ομιλία μετά από ένα μήνα θεραπείας και ότι η βελτίωση στην ομιλία διαρκεί μέχρι και δυο χρόνια μετά τη θεραπεία.

Οι ασκήσεις της μεθόδου Lee Silverman μαθαίνονται εύκολα και τυπικά έχουν μια άμεση επίδραση στην επικοινωνία. Η θεραπεία επικεντρώνεται στη βελτίωση της  φωνητικής έντασης και την άμεση μεταφορά της σε καθημερινές επικοινωνιακές λειτουργίες που θα επιτρέψουν  στους ασθενείς να διατηρήσουν ή  και να βελτιώσουν της προφορική επικοινωνία τους.

Η θεραπεία φωνής Lee Silverman πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένους λογοθεραπευτές που έχουν δεχτεί την ειδική εκπαίδευση  από την LSVT Global  και έχουν έγκριση χορήγησης της μεθόδου. Η πιο εγκεκριμένη μέθοδος χορηγίας της θεραπείας είναι ένα εντατικό πρόγραμμα θεραπείας που περιλαμβάνει 16 επισκέψεις (4 ημέρες την εβδομάδα, για 4 εβδομάδες).

Πιο συγκεκριμένα  σύμφωνα με την  Dr Lorrain Ramig του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και του Ερευνητικοού Κέντρου Φωνής Wilbour James Gould του Denver που είναι πρωτοπόρος της μεθόδου Lee Silverman, παρατηρούνται τα εξής:

  • Βελτιώνει τόσο τη φωνή όσο και την ομιλία των ατόμων με νόσο Parkinson.
  • Θεραπεύει την υποκείμενη παθολογία που συνδέεται με την διαταραγμένη φωνή.
  • 90% των ασθενών παρουσιάζει εμφανή βελτίωση της φωνής και της ομιλίας μετά το τέλος της θεραπευτικής παρέμβασης
  • Περίπου το 80% των ασθενών που ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα διατήρησαν τη φωνή τους για 12-24 μήνες μετά τη θεραπεία.
  • Σχεδόν όλοι οι ασθενείς καθώς και οι οικογένειες τους αναφέρουν βελτίωση της ικανότητάς τους να επικοινωνούν, παρά το επίπεδο σοβαρότητας της νόσου.

Comments are closed.