ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ

Τι είναι το τάι τσι τσουάν

Το ΤΑΙ ΤΣΙ ΤΣΟΥΑΝ είναι πλήρες σύστημα άσκησης για το σώμα και τον νου, που αναπτύχθηκε στην Κίνα.
Κάθε άσκηση έχει μελετηθεί προσεκτικά και σε βάθος, ώστε να επιδρά ιδιαίτερα ευεργετικά στη σωματική, νοητική και ψυχική υγεία του ανθρώπου.
Στην εποχή μας εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο κάνουν τάι τσι τσουάν, αφού έχει αποδειχθεί μέσα από ιστορία αιώνων, ότι αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο αυτοάμυνας απέναντι στις δυσκολίες της καθημερινής ζωής.

Οφέλη

Η συνεπής και μακροχρόνια μαθητεία στο τάι τσι τσουάν προσφέρει ποιότητα ζωής.
Γυμνάζει ήπια το σώμα, χαρίζει ισορροπία, ευλυγισία, ζωντάνια, δύναμη, αντοχή, λύνει και χαλαρώνει όλο το μυικό σύστημα, βοηθάει στην αντιμετώπιση των συναισθηματικών και νοητικών εντάσεων, δυναμώνει τη μνήμη και το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει τις σωματικές και νοητικές λειτουργίες.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του τρόπου εξάσκησης στο τάι τσι τσουάν

  • Η άσκηση σε κίνηση
  • Η απαλή και γαλήνια κίνηση με ροή σε αργό ρυθμό
  • Οι συνεχείς και σταδιακές διατάσεις του σώματος
  • Η ανάπτυξη της ικανότητας απομνημόνευσης πολλών διαφορετικών κινήσεων με συγκεκριμένη αλληλουχία στην φόρμα
  • Ο συνδυασμός της κίνησης με την αναπνοή
  • Η συγκέντρωση του νου σε όλη την διάρκεια της άσκησης.

Λόγω του ήπιου τρόπου άσκησης, το τάι τσι τσουάν μπορεί να ταιριάξει σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, σωματότυπου και φυσικής κατάστασης.
Η ευεργετική επίδραση του τάι τσι τσουάν αποδεικνύεται με βάση την εμπειρία , αλλά και την επιστημονική έρευνα. Όλο και περισσότεροι γιατροί και νοσοκομεία στη Δύση συνιστούν την τέχνη αυτή στους ασθενείς τους, ενώ στην Κίνα είναι τακτική και θεσμός χρόνων.
Ειδικά στη Νόσο Parkinson τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τάι τσι τσουάν, το καθιστούν ενδεδειγμένο τρόπο άσκησης από τα αρχικά στάδια της νόσου. Σύμφωνα με τις νευρολογικές εταιρείες η αρχαία αυτή κινέζικη πολεμική τέχνη βοηθάει σημαντικά ασθενείς με διαταραχές βάδισης και ισορροπίας.

Comments are closed.